Prihvatna fekalna stanica za autobuse

Prihvatna fekalna stanica za autobuse


Osnovna namjena ovog sustava je pražnjenje kemijskih wc-a autobusa i kamp-kućica. Ideja za razvoj ovakvog sustava proizašla je iz potrebe za pravilnim ekološko-higijenskim načinom zbrinjavanja otpadnih voda iz kemijskih wc-a. Dok je u Europi ovakav način pražnjenja kemijskih wc-a već odavno prisutan i prihvaćen, kod nas to, nažalost, još nije slučaj. Vozači autobusa i kamp-kućica su tada prisiljeni na razne načine rješavati taj problem, u što su se osobno uvjerile i odgovorne osobe iz Komunalnog servisa u Rovinju. Na njihovu inicijativu smo pristupili projektiranju sustava kojim bi se riješio spomenuti problem. Najveća odlika ovog sustava je automatiziranost tako da zahtjeva minimalnu korisničku aktivnost tijekom procesa pražnjenja. Osim usluge pražnjenja kemijskih wc-a, sustav pruža i mogućnost kupovine određene količine pitke vode za razne potrebe autobusa, kamp-kućica i ostalih korisnika.
 

 
 
Blok shema i opis sustava
 
 
1. Prihvatna komora ugrađena u beton preko koje se prazni sadržaj WC-a u za to predviđenu septičku jamu.
 
Prihvatni dio je opremljen kliznim zatvaračem od INOX-a. Otvaranje i zatvaranje zatvarača vrši se pomoću linearnog aktuatora a stanje se prati pomoću induktivnih detektora (otvoreno-zatvoreno-greška). U dijelu gdje se ugrađuje aktuator, nalazi se još i grijač sa termostatom i elektromagnetski ventil za automatsko ispiranje komore nakon pražnjenja. Zatvara se sa inox poklopcem opremljenim nepropusnom brtvom kako bi se omogućio jednostavan pristup za servis. Prazni se preko sifona kako bi na dnu uvijek postojala vodena barijera i tako spriječila prodor neugodnih mirisa iz septičke jame.

2. Inox ormarić sa ugrađenom automatikom za upravljanje kompletnim sustavom
 
Automatika nadzora i upravljanja komorom se vrši preko PLC-a SIEMENS i tekstualnog displeja koji služi za vizualizaciju stanja, alarma i eventualnih podešavanja parametara od strane korisnika. Alarm se prikazuje lokalno i na PC-u u naplatnoj kućici. Sadrži foto ćeliju koja ima sigurnosnu ulogu, odnosno služi za detekciju prisutnosti vozila u sustavu. Dok je god ono prisutno, ne dopušta ulaznoj barijeri da se podigne. Sadrži još i stanicu za automatsko istakanje vode. Ako je učitan ispravan račun s bar kodom za određenu količinu vode,  pritiskom na svjetleće tipkalo korisnik potvrdi da je spreman za prihvat vode i time započinje ciklus istakanja.

3.Pokretna barijera: zabrana pristupa
 
Ako je na ulazu u sustav na detektoru bar koda "učitan” ispravni račun o kupovini usluge pražnjenja WC-a barijera se automatski spušta, a podiže se kada vozilo izađe iz sustava.

4.Inox stupić sa ugrađenim detektorom BAR-koda

Služi za učitavanje računa s bar kodom. Ako je račun ispravan, dozvoljava daljnje korištenje usluge.

5.Konduktivna sonda za detekciju visoke razine septičke jame

Služi za dojavu alarma o visokoj razini u septičkoj jami, koja se prikazuje lokalno na ormariću te na PC-u u naplatnoj kućici. 

6.Sustav naplate i praćenja rada stanice
 
PC-kasa je smještena u naplatnoj kućici parkirališta te osim klasične PC konfiguracije sadrži i printer za printanje računa s bar-kodom. PC je povezan s PLC-om preko media konvertera i optičkog kabela. Čitač bar-koda spojen je na PLC, a ako se na njemu učita ispravan račun, započinje izvršavanje kupljene usluge. Usluge koje se mogu kupiti su: usluga pražnjenja fekalnog spremnika i prodavanje određene količine pitke vode.
 
 

 

ADEPTIO koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se